Erzurum Kültür Yolu Festivali 17 Ağustos’ta başlıyor
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin marka değerine katkıda bulunmak üzere bu yıl 16 şehirde düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin sekizinci durağı Erzurum olacak. 17-25 Ağustos 2024 tarihleri arasında gerçekleşecek Erzurum Kültür Yolu Festivali ile 9 gün boyunca Erzurum birbirinden farklı etkinlik ve deneyimlere ev sahipliği yapacak. Tarihi, kültürel ve doğal zenginliğinin yanı sıra ülkemizin kış sporları açısından önemli merkezlerinden biri olan Erzurum’da düzenlenecek Festival ile Erzurum’un sahip olduğu değerler daha da görünür kılınacak.
Geçen yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasına dahil olan ve bu yıl ikinci kez festivale ev sahipliği yapacak olan Erzurum, 17-25 Ağustos tarihleri arasında konserler, sergiler, atölyeler, söyleşiler, gastronomi deneyimleri ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 50’ye yakın noktada gerçekleşecek 500 civarı etkinlikte, 1000’e yakın sanatçının halkla buluşacağı Erzurum Kültür Yolu Festivali, 17 Ağustos Cumartesi günü Çifte Minareli Medrese önündeki FotoMaraton etkinliği ile başlayacak.
Erzurum konserlerle coşacak
Festival süresince şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerde Erzurumlular doyasıya eğlenecek. Erzurum Etkinlik ve Miting Alanı’na kurulacak ana sahnede, Oğuzhan Koç, Buray, Gökhan Tepe, Dudublüman, Ebru Yaşar, Özgün, Tuğba Yurt, Madrigal, Alişan sevenleriyle bir araya gelecek.
Şehrin dört bir yanı sergi alanı
Farklı iki ekolün buluştuğu, ebru sanatının büyük üstadı Hikmet Barutçugil ile klasik yağlı boya çalışmalarını Mukaddes mekanlara uygulamasıyla tanınan ressam Amine Sultan Tan’ın karışık teknikler ile Kudüs çalışmalarından oluşan, hem Filistin’de yaşananlar hem de Kudüs’ün tarihi, kültürel ve dini önemi ile ilham kaynağı olan sergi; “Suyun Üstündeki Rüya: Kudüs” Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi’nde yer alacak.
Erzurum Resim ve Heykel Müzesi Küçük Galeri “Biz-den” sergisine, Büyük Galeri’de Zekiye Çomaklı’nın “100 Yıllık Oyalar” sergisine ev sahipliği yapacak.
“Coğrafya Geleneğin Kaderi: Oltu” Sergisi ve hattatlar Osman Özçay, Serkan Selalmaz, Majid Alyousef, Sami Naddah, Abdurrahman Depeler, Davut Bektaş, Mehmed Özçay, Muhammed Yaman, Aydın Kızılyar, Yusuf Mazı, Menaf Nam, İbrahim Şengül, Seyit Ahmet Depeler’in hat sanatı eserleri ile Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-i Şerif Hat Sergisi Çifte Minareli Medrese’de sanatseverlerle buluşacak.
“Gelenekten Sanata: Erzurum Yöresi Halı- Kilim” sergisi, Atatürk Üniversitesi Sanat Galerisi’nde, “Metal Eserler” sergisi Erzurum Müzesi Geçici Sergi Salonu’nda, “Erzurum’un Geleneksel Dokuması Ehram” sergisi Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü’nde, “Gelenekli Türk Sanatları” sergisi Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanlık Fuayesi’nde, Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen Hanzala karakterlerinden oluşan ‘’Naci El-Ali’den Hanzala’’ sergisi Erzurum Müzesi Fuaye Alanı’nda görülebilecek.
Dijital sergi ‘’Sonsuzluk Kapıları’’ ise Yakutiye Medresesi Türk İslam Eserleri ve Etnografya Müzesi’nde yer alacak.
Ünlü isimlerle söyleşiler
Festival süresince birbirinden önemli isimler düzenlenecek söyleşilerde dinleyicileriyle bir araya gelecek. Yazar Altay Cem Meriç, fenomen Ömer Başdoğan ile gazeteci Mehmet Akif Ersoy, Hop Dedik Ayhan ve Mehmet Aydın, İbrahim Sadri, Osman Egin, Züleyha ile sınırsız sohbetlerin konuğu Beyhan Budak, Dosta doğru ile Nihat Hatipoğlu, Fırat Türkmen ve Ahmet Fescioğlu, Sevgi Deniz ve Serhat Yabancı, Işıl Açıkkar ve Saliha Erdim, Hacı Ali Konuk (Bekçi Bekir), Tarık Tufan, Doç. Dr. Rabia Akarsu, İsmail Bingöl, Melike Günyüz, Derya Işık Özbay, Hilal Koçyiğit farklı konularda söyleşiler gerçekleştirecek.
Sanatla dolu Erzurum: Konser, Opera, Bale ve Tiyatro
Halk müziğinden tasavvuf musikisine, klasik müzikten operaya, popüler müzikten dünya ezgilerine ve tiyatroya kadar geniş bir yelpaze ile Erzurumlular belirlenen festival alanlarında sahne performansları ile buluşacak. Devlet Tiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’nin sezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunları ve performansları da festivalde yer alacak.
“Folklorama” müzikali, “Şekeronya” çocuk oyunu ve “Tango Tango” konseri ile “Kapıların Dışında”, “Bence Katil Öldürdü” ve “Kadınlar Filler ve Saireler” devlet tiyatroları oyunları festival kapsamında izlenebilecek.
Geleneksel ve çağdaş sanat bir arada
Festival süresince Kale Arkası Erges Konağı, Kale Önü El Sanatları Çarşısı, Şakir Gökgöz Hüsn-i Hat Atölyesi, Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü ve Erzurum Müzesi Çocuk Etkinlik Alanı’nda gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel el sanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak.
Yerel sanatçılar ve aşıklar
Erzurum’un en önemli yaşayan miras unsurlarından olan “Aşıklık” geleneği de festivalde kültür sanatseverlerle buluşacak. Kale Önü’ndeki Kültür Yolu Festivali Aşıklar Sahnesi’nde; Yerel Sesler, Bizden Ezgiler (Mahmut Kıvanç, Ümit Turan, Selami Eleman, Ayhan Yalçın, Kayıp Sahne) sahne alacaklar.
Teyo Emi ve Avanesi ile Erzurum’da Temaşa etkinliğinde Aşıklar buluşması gerçekleşecek. Kale Önü Sümmani Baba Aşıklar Kıraathanesi’ndeki Aşıklar Kıraathanesi Sohbetleri’nde; Mehmet Göktaş ile Alvarlı Efe ve İbrahim Hakkı Hazretleri, Erzurum Şehrengizi, Nene Hatun konuşulacak. Narman - Samikale’de ise Onur Konuğu olarak Hüseyin Sümmanioğlu’nun katılacağı Aşık Sümmani Anma Programı düzenlenecek.
Çocuklar için festival
Olimpiyat Parkı’na kurulacak olan birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” ile çocuklar gönüllülerince eğlenecek. Dokuz gün boyunca çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köyünde olacak.
Festivalde 12 farklı lezzet durağı
Gastronomik zenginliği ve coğrafi işaretli ürünleriyle de öne çıkan Erzurum’da ‘Festival Lezzet Durağı’ olarak 12 farklı nokta belirlendi. Erzurum Kültür Yolu Festivali Lezzet Durakları’nda yerli ve yabancı ziyaretçiler asırlara dayanan lezzetleri hikayesiyle, malzemesiyle deneyimleme ve keşfetme imkanına sahip olacak.