KBÜ’de "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi" gerçekleştirildi

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Türkçe’yi yabancı dil olarak öğrenen öğrencilerin dinleme, okuma, konuşma ve yazma becerilerinin daha geçerli ve güvenilir bir şekilde ölçülmesi amacıyla rubriklerin kullanılabilirliğini artırmaya yönelik eğiticilere eğitim programı düzenlendi.
KBÜ Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Betül Kurnaz tarafından verilen "Rubrik Oluşturma ve Geliştirme Eğitimi"nde, öğrenci yeterliklerinin hem bütüncül hem de analitik olarak nasıl değerlendirilebileceği, nesnel ve standart bir ölçme ve değerlendirme yapılabilmesi için hangi adımların takip edilmesi gerektiği ayrıntılı olarak ele alındı. Doç. Dr. Kurnaz, özellikle dereceli puanlama anahtarlarının oluşturulma süreçlerine ve bu anahtarların hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlara dair önemli bilgiler sundu.
KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Türkçe öğretimine çok büyük önem verdiklerini belirtti. Uluslararası öğrencilerin Türkçe’yi ve Türk kültürünü en iyi şekilde öğrenmeleri için çalıştıklarını ifade eden Kırışık, "Bu sayede bütün dünyada Türkçe konuşan, Türkiye’yi seven, Türkiye ile ilişkilerini geliştiren bir gençlik oluşmasını istiyoruz. Türkçe öğretimi ve üniversite eğitimi süresince uluslararası öğrencilerden çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Ülkesine geri dönen uluslararası öğrencilerimiz Türkiye ile ülkelerinin ilişkilerini geliştiriyor. Bunun sonucunda Türkiye’nin dünyadaki etkisi ve gücü her alanda artıyor. Batılı ülkelerde bu durumun farkında oldukları için ülkelerine uluslararası öğrenci çekebilmek maksadıyla çok büyük gayret sarf ediyorlar, reklam ve tanıtım faaliyetlerine büyük önem veriyorlar, burslar vererek, en iyi barınma ve yaşama imkanları hazırlayarak uluslararası öğrenciler için ülkelerini cazip hale getirmeye çalışıyorlar. Hiçbir ülke ve millete ayrımcılık yapmadan bütün dünyadan bütün ülkelerden uluslararası öğrencilerin ülkelerine gelmesi için olağanüstü bir gayret sarf ediyorlar. Bizde ülkemizin gelişmesi, güçlenmesi, dünyada çok daha etkili olması için uluslararası öğrenci konusunu ülke olarak önemsiyor ve başarılı çalışmalar yapıyoruz. Karabük Üniversitesi de bu çalışmalarda en başarılı üniversitelerden biridir. Başarımızı çok daha yükseğe taşımak için en iyi Türkçe eğitimini vermek istiyoruz. Bu amaçla eğiticilerimizin sürekli gelişmesi için eğiticilerin eğitimi programları düzenliyoruz. Böylelikle hem bilimsel alanda hem de eğitim alanında Karabük Üniversitemizi sürekli geliştiriyor güçlendiriyoruz" diye konuştu.