Av.Mustafa Batuğhan
Köşe Yazarı
Av.Mustafa Batuğhan
 

Yeni Seçim Yasası ile Milletvekili Sayıları Nasıl Belirlenecek ?

Yeni Seçim Yasası ile Milletvekili Sayıları Nasıl Belirlenecek ?  6 Nisan 2022 de resmi gazetede yayınlanan yeni seçim yasası ile seçimlerde uygulanacak milletvekili dağılım hesabı değişti. Ayrıca seçim barajı da bu düzenleme ile %10’ dan %7 ye düştü. Yani toplam oyu ile %7 barajını geçen bir ittifakın içindeki bütün partiler seçim barajını geçmiş olacak. Milletvekili sayıları ise 2018 seçimlerinden farklı bir yöntem ile belirlenecek. 2018 seçimlerinde ittifakların toplam oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılmıştı ancak 14 Mayıs 2023 te yapılacak olan seçimlerde bu hesaplama biraz farklı olacak. Şöyle ki; Her parti seçim çevresinde aldığı oy miktarıyla D’hondt sistemine göre milletvekili kazanacak. Aslında bu sistem ülkemizde ilk defa 1961 uygulandı ve halen uygulanmaya devam ediyor. Fakat dediğimiz gibi önceki uygulamalardan farkı ittifak konusunda ortaya çıkıyor. D’hondt sisteminden de bahsetmek gerekirse, siyasi partilerin aldıkları oy toplamı sırası ile  1’e, 2’ye, 3’e, 4’e ... bölünür ve o seçim çevresinde çıkarılacak milletvekili sayısına ulaşıncaya dek bu işleme devam edilir.  Açıkçası bu düzenleme ittifaklardaki düşük oy oranına sahip partiler için dezavantaj oluşturacak. İttifaklar ise bunu aşmak için ittifak üyesi küçük partilerin milletvekili adaylarını ittifak üyesi büyük partilerin listesinden gösterebilir. İttifak üyesi siyasi partilerin bu konuda oldukça dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Her seçim bölgesine göre ittifak üyesi partilerin oy potansiyeli doğrultusunda çalışma yapılması ve listelerin bu şekilde oluşturulması önem arz ediyor.   Av. Mustafa Batuğhan KARDAŞLAR
Ekleme Tarihi: 03 Nisan 2023 - Pazartesi

Yeni Seçim Yasası ile Milletvekili Sayıları Nasıl Belirlenecek ?

Yeni Seçim Yasası ile Milletvekili Sayıları Nasıl Belirlenecek ? 

6 Nisan 2022 de resmi gazetede yayınlanan yeni seçim yasası ile seçimlerde uygulanacak milletvekili dağılım hesabı değişti. Ayrıca seçim barajı da bu düzenleme ile %10’ dan %7 ye düştü. Yani toplam oyu ile %7 barajını geçen bir ittifakın içindeki bütün partiler seçim barajını geçmiş olacak.

Milletvekili sayıları ise 2018 seçimlerinden farklı bir yöntem ile belirlenecek. 2018 seçimlerinde ittifakların toplam oy oranına göre milletvekili dağılımı yapılmıştı ancak 14 Mayıs 2023 te yapılacak olan seçimlerde bu hesaplama biraz farklı olacak. Şöyle ki;

Her parti seçim çevresinde aldığı oy miktarıyla D’hondt sistemine göre milletvekili kazanacak. Aslında bu sistem ülkemizde ilk defa 1961 uygulandı ve halen uygulanmaya devam ediyor. Fakat dediğimiz gibi önceki uygulamalardan farkı ittifak konusunda ortaya çıkıyor.

D’hondt sisteminden de bahsetmek gerekirse, siyasi partilerin aldıkları oy toplamı sırası ile  1’e, 2’ye, 3’e, 4’e ... bölünür ve o seçim çevresinde çıkarılacak milletvekili sayısına ulaşıncaya dek bu işleme devam edilir. 
Açıkçası bu düzenleme ittifaklardaki düşük oy oranına sahip partiler için dezavantaj oluşturacak. İttifaklar ise bunu aşmak için ittifak üyesi küçük partilerin milletvekili adaylarını ittifak üyesi büyük partilerin listesinden gösterebilir. İttifak üyesi siyasi partilerin bu konuda oldukça dikkatli hareket etmesi gerekiyor. Her seçim bölgesine göre ittifak üyesi partilerin oy potansiyeli doğrultusunda çalışma yapılması ve listelerin bu şekilde oluşturulması önem arz ediyor. 
 Av. Mustafa Batuğhan KARDAŞLAR

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ehaber.tv.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.