Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi

KÜLTÜR (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 09.10.2024 - 09:31, Güncelleme: 09.10.2024 - 09:08
 

Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi

Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi
HATAY (İHA) – Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret verilerek tescillendi.Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatıldı. Bölgeye özgü olan Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Hatay zahter salatası, Hatay tel kadayıfı ve Hatay tandır kahkesi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretli lezzetler, Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen programla tanıtıldı.“Önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretli ürün sayımız 124’e çıkacaktır”Tescil bekleyen ve başvurusu yapılanlarla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısını 124’e çıkarmayı planladıklarını belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Mevcut 25 olan coğrafi işaret sayımızı, yaptığımız çalışmalarla 37’ye çıkarmış bulunuyoruz. Tescil bekleyen tüm başvurularımız ve süreçlerini tamamladığımızda önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretler ürün sayımız 124’e çıkacaktır. Sanıyorum bu sayıyla beraber biz Hatay olarak Türkiye’de zirveye oturmuş olacağız" dedi.“Bu yıkılmış şehirde kültürel faaliyetlerin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz”Hatay’ın gastronomisinin kendi kadar eski bir tarihe dayandığını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise, “Hatay gastronomisi 600 üzerinde çeşidi olan bir yöreden bahsediyoruz. 6 Şubat depreminden sonra yıkılmış bir şehirde ve dünya tarihinde böyle bir yıkılmış şehir görülmemiştir. Bu yıkılmış şehri bir yandan ayağa kaldırırken, bir yandan da kültürel faaliyetlerinin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz. Bunu şehrimizin geleceği, tarihi ve kültürünün yanı sıra esnaflarımız için de yapıyoruz” şeklinde konuştu.“Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur”Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, “Göreve başladığımızda 25 coğrafi işaretimiz vardı. Bugün itibarıyla coğrafi işaret sayımız 37’e çıkmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 87 başvurumuz var. Bu başvurularla birlikte Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur. Buradaki amacımız Hatay’ımızın yöresel ve simgesel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.
Gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet tescillendi
HATAY (İHA) – Tarihte farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan gastronomi şehri Hatay’da 6 lezzet, Türk Patent Enstitüsü tarafından coğrafi işaret verilerek tescillendi.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde büyük yıkıma uğrayan Hatay’da yaralar sarılmaya devam ediyor. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın göreve gelmesiyle birlikte başlayan ihya sürecinde kentin kültürü de unutulmadı. Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt öncülüğünde gastronomi şehrinin lezzetlerinin tescillenmesi için çalışma başlatıldı. Bölgeye özgü olan Antakya simidi, Belen tava, Antakya külçesi, Hatay zahter salatası, Hatay tel kadayıfı ve Hatay tandır kahkesi Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillenerek coğrafi işaret verildi. Tescillenen coğrafi işaretli lezzetler, Antakya ilçesi Gastronomi Çarşısı’nda düzenlenen programla tanıtıldı.

“Önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretli ürün sayımız 124’e çıkacaktır”
Tescil bekleyen ve başvurusu yapılanlarla birlikte coğrafi işaretli ürün sayısını 124’e çıkarmayı planladıklarını belirten Hatay Valisi Mustafa Masatlı, “Mevcut 25 olan coğrafi işaret sayımızı, yaptığımız çalışmalarla 37’ye çıkarmış bulunuyoruz. Tescil bekleyen tüm başvurularımız ve süreçlerini tamamladığımızda önümüzdeki yıl bu zamanlarda coğrafi işaretler ürün sayımız 124’e çıkacaktır. Sanıyorum bu sayıyla beraber biz Hatay olarak Türkiye’de zirveye oturmuş olacağız" dedi.

“Bu yıkılmış şehirde kültürel faaliyetlerin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz”
Hatay’ın gastronomisinin kendi kadar eski bir tarihe dayandığını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Öntürk ise, “Hatay gastronomisi 600 üzerinde çeşidi olan bir yöreden bahsediyoruz. 6 Şubat depreminden sonra yıkılmış bir şehirde ve dünya tarihinde böyle bir yıkılmış şehir görülmemiştir. Bu yıkılmış şehri bir yandan ayağa kaldırırken, bir yandan da kültürel faaliyetlerinin ayağa kaldırılmasının mücadelesini veriyoruz. Bunu şehrimizin geleceği, tarihi ve kültürünün yanı sıra esnaflarımız için de yapıyoruz” şeklinde konuştu.

“Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur”
Hatay Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Mustafa Örgüt, “Göreve başladığımızda 25 coğrafi işaretimiz vardı. Bugün itibarıyla coğrafi işaret sayımız 37’e çıkmış bulunmaktadır. Bunun yanı sıra 87 başvurumuz var. Bu başvurularla birlikte Hatay’ımız 2023 ile 2024 yılında Türk Patent ve Marka Tescil Kurumuna göre Türkiye’de 1’inci olmuştur. Buradaki amacımız Hatay’ımızın yöresel ve simgesel ürünlerini tüm Türkiye’ye ve dünyaya tanıtmaktır” ifadelerini kullandı.

Hatay HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ehaber.tv.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.