Kadınların imece usulü ’Golit’ ekmeği mesaisi

KÜLTÜR (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 12.08.2024 - 13:00, Güncelleme: 12.08.2024 - 12:55
 

Kadınların imece usulü ’Golit’ ekmeği mesaisi

Kadınların imece usulü ’Golit’ ekmeği mesaisi
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köyde yaşayan kadınlar, el ele vererek imece usulüyle uzun süre bayatlamayan yörede ’Golit’ ismi verilen ekmeği pişiriyor ve böylece fırına ihtiyaç duymadan sofralarının ekmek ihtiyacını karşılıyorlar.Giresun’da taş fırınlarda pişirilip dört gün boyunca bekletilen ve sonrasında bir yıl boyunca tüketilebilen ’Golit’ adlı kuru ekmek, yöre halkı tarafından imece usulüyle yapılan ve vazgeçilemeyen lezzetlerden biri olarak biliniyor.Ekecek köyünde yaşayan Rabia Akkuş, yaptığı açıklamada "Golit adı verilen fırın kurusu ya da kuru ekmek, asırlardır ilçemizin bazı köylerinde yapılan bir ekmek çeşididir. Bu ekmeğin özelliği, taş fırında pişirilip ardından fırının sıcaklığında 3-4 gün bekletildikten sonra bir yıl boyunca tazeliğini koruyabilmesidir. Bu oldukça zahmetli ve uzun bir süreç olduğu için tek başına yapılacak bir iş değil. Bu nedenle köyün kadınları zaman zaman bir araya gelerek bu ekmeği birlikte hazırlıyor. Özellikle kış aylarında fırına ihtiyaç duymamak için sonbahar aylarında yapılır. Bu gelenek asırlardır köyümüzde devam ediyor" dedi.
Kadınların imece usulü ’Golit’ ekmeği mesaisi
Giresun’un Şebinkarahisar ilçesine bağlı bir köyde yaşayan kadınlar, el ele vererek imece usulüyle uzun süre bayatlamayan yörede ’Golit’ ismi verilen ekmeği pişiriyor ve böylece fırına ihtiyaç duymadan sofralarının ekmek ihtiyacını karşılıyorlar.
Giresun’da taş fırınlarda pişirilip dört gün boyunca bekletilen ve sonrasında bir yıl boyunca tüketilebilen ’Golit’ adlı kuru ekmek, yöre halkı tarafından imece usulüyle yapılan ve vazgeçilemeyen lezzetlerden biri olarak biliniyor.
Ekecek köyünde yaşayan Rabia Akkuş, yaptığı açıklamada "Golit adı verilen fırın kurusu ya da kuru ekmek, asırlardır ilçemizin bazı köylerinde yapılan bir ekmek çeşididir. Bu ekmeğin özelliği, taş fırında pişirilip ardından fırının sıcaklığında 3-4 gün bekletildikten sonra bir yıl boyunca tazeliğini koruyabilmesidir. Bu oldukça zahmetli ve uzun bir süreç olduğu için tek başına yapılacak bir iş değil. Bu nedenle köyün kadınları zaman zaman bir araya gelerek bu ekmeği birlikte hazırlıyor. Özellikle kış aylarında fırına ihtiyaç duymamak için sonbahar aylarında yapılır. Bu gelenek asırlardır köyümüzde devam ediyor" dedi.

Giresun HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ehaber.tv.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.