Teknoloji ile kaybolan oyuncak ‘topaç’

KÜLTÜR (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 07.07.2024 - 13:00, Güncelleme: 07.07.2024 - 12:46
 

Teknoloji ile kaybolan oyuncak ‘topaç’

Teknoloji ile kaybolan oyuncak ‘topaç’
Kahramanmaraş’ta ahşap ustası, unutulmuş topaç oyuncağını küçük işletmesinde hazırlayarak gelecek nesillere aktarıyor.Kahramanmaraş’ın geleneksel oyun kültürlerinden biri olan topaç oyuncağı, geçmiş ve gelecek kuşakları birbirine bağlamaya devam ediyor. Özellikle son 20 yıldır teknolojinin gelişmesi ve oyun kültürünün değişmesiyle beraber çocukların sokak aralarında oynadığı topaç unutuldu. Demirciler Çarşısı’nda ahşaba adeta şekil verip yeniden gün yüzüne çıkaran esnaf ise topaç üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta ‘deveme’ denilen oyuncak, farklı coğrafyalarda farklı isimlerle adlandırılıyor. Topaç üretmeye ve geleneksel oyuncağı gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını ifade eden 34 yaşındaki esnaf Ömer Selaldı, “Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle adlandırılır. Eskiden beri babalarımızdan, abilerimizden kalan oyuncaklarımızdan biridir. En doğal ve en güzel oyuncaklardandı. Çocuklar şu anda bunu görüyor bir defa oynayıp atıyor çünkü elinde telefon ve tablet var. Eskiye dönmek zor görünüyor ama biz elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Biz bu işi yapanlar olarak 15-20 ustadan birkaç kişiye düştük” dedi.
Teknoloji ile kaybolan oyuncak ‘topaç’
Kahramanmaraş’ta ahşap ustası, unutulmuş topaç oyuncağını küçük işletmesinde hazırlayarak gelecek nesillere aktarıyor.
Kahramanmaraş’ın geleneksel oyun kültürlerinden biri olan topaç oyuncağı, geçmiş ve gelecek kuşakları birbirine bağlamaya devam ediyor. Özellikle son 20 yıldır teknolojinin gelişmesi ve oyun kültürünün değişmesiyle beraber çocukların sokak aralarında oynadığı topaç unutuldu. Demirciler Çarşısı’nda ahşaba adeta şekil verip yeniden gün yüzüne çıkaran esnaf ise topaç üretimini sürdürüyor. Kahramanmaraş’ta ‘deveme’ denilen oyuncak, farklı coğrafyalarda farklı isimlerle adlandırılıyor. Topaç üretmeye ve geleneksel oyuncağı gelecek nesillere aktarmaya çalıştığını ifade eden 34 yaşındaki esnaf Ömer Selaldı, “Türkiye’nin farklı bölgelerinde farklı isimlerle adlandırılır. Eskiden beri babalarımızdan, abilerimizden kalan oyuncaklarımızdan biridir. En doğal ve en güzel oyuncaklardandı. Çocuklar şu anda bunu görüyor bir defa oynayıp atıyor çünkü elinde telefon ve tablet var. Eskiye dönmek zor görünüyor ama biz elimizden geldiğince yaşatmaya çalışıyoruz. Biz bu işi yapanlar olarak 15-20 ustadan birkaç kişiye düştük” dedi.

K.Maraş HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve ehaber.tv.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.